.: KRONİK YORGUNLUK SENDROMU :.

Kronik yorgunluk bir sendromdur. Özellikle eğitimli,, gelir seviyesi yüksek ve çalışan kesimdeki beyaz ırkta daha sık görülüyor. Kronik yorgunluk sendronu, çok yaygın bir sağlık sorunu olmasa da birçok kişiyi etkiliyor. Hastalık, yaklaşık yüzde 70 oranında kadınları ve özellikle de 30-50 yaş grubunu etkisi altına alıyor. Hastalık, henüz çok iyi tanınmayan, bu sebeple de çoğu kez tanısı konulamayan ve gözden kaçan bir problem. Bununla birlikte Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da uzun yıllardır bilinen kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda Türkiye'de de tanınmaya başlandı.

Kronik yorgunluk sendromu nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanır. Kronik yorgunluk sendromu tanısı koymak için tıbbi hikaye, fizik muayene, ruhsal durumun ve laboratuar bulgularının değerlendirilmesi gerekir.

Hastalığın Tanısı

Kronik yorgunluk sendromu tanısı için aşağıdaki iki kriterin olması gerekmektedir: klinik olarak değerlendirilmiş, tanımlanamayan devamlı veya tekrarlayan yorgunluğun yeni veya bilinen bir zamanda başlaması, devam eden bir hareketlilik sonucu olmaması, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut iş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması, kronik yorgunluk sendromunu akla getirir.

Aynı zamanda aşağıdaki semptomlardan 4 veya daha fazlasının bulunması ve bunların ardışık 6 ay veya daha uzun süre boyunca devam etmesi ve yorgunluktan daha önce başlamaması gerekir.

  1. Kısa süreli bellekte veya konsantrasyonda önemli bozulma
  2. Boğaz ağrısı
  3. Lenf bezlerinde hassasiyet
  4. Kas ağrısı
  5. Çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması
  6. Yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı
  7. Sabah uyanınca kendine gelememe(uykulu olma halinin devam etmesi)
  8. Yapılan bir iş sonrası 24 saatten daha fazla sürede geçen kırıklık.

Bu esas semptomların yanı sıra karın ağrısı, alkol intoleransı, şişkinlik, göğüs ağrısı, sersemlik, kronik öksürük, daire, ağız ve göz kuruluğu, kulak ağrısı, çarpıntı, çene ağrısı, sabah katılığı, bulantı, gece terlemesi, psikolojik problemler(depresyon, sinirlilik, anksiyete, panik atak), nefes darlığı, deri duyarlılığı, karıncalanma hissi ve kilo kaybı gibi semptomların varlığı da ifade edilir. Kronik yorgunluk sendromunun olası nedenleri 5 başlık altında toplanır:

1. İnfeksiyöz ajanlar(özellikle bazı virüsler suçlanmıştır)

  1. İmmünolojik nedenler (bağışıklık sistemiyle ilgili)
  2. Hormonal nedenler(hipotalamus-hipofiz-adrenal döngü ile ilgili)
  3. Nöral nedenli hipotansiyon
  4. Beslenme bozukluğu
  5. Psikolojik durum

Stres yaşamın bir parçasıdır. Ancak kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların yanı sıra kronik yorgunluk sendromunun da en önemli nedeni olara görülür. Bunun yanı sıra diğer nedenlerin de etken olabileceğine dair yayınlar bulunuyor ancak beslenme bozukluğunun tek başına bir neden olamayacağı fakat dengeli bir beslenmenin uygulanması gerektiği düşünülüyor.

Kronik yorgunluk sendromu tanısını koyduracak özel bir test yok. Yorgunluk sebebi olabilecek diğer klinik durumlar dışlandıktan sonra tanı konulur. Özellikle depresyonla kronik yorgunluk sendromunun karşılaştırılmaması gerekir. Bununla birlikte hastalarda zamanla ruhsal bozukluklar ve özellikle depresyon oluşabilir. Ancak bu depresyonu olan herkeste kronik yorgunluk sendromu var anlamına gelmez.

Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Kronik yorgunluk sendromu, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu sendromun etkisi altında kalan kişiler, ciddi bir işgücü kaybına uğruyor. Öyle ki bu kayıp yüzde 50'ye kadar ulaşabiliyor, hatta kişi aylarca çalışamayacak noktaya bile gelebiliyor. Bunun yanı sıra, kişi uyku sorunlarıyla karşılaştığı için gün boyunca dikkatini toplamakta güçlük çekebiliyor, unutkan olabiliyor ve agresif hareketler sergileyebiliyor.

Kronik Yorgunlukla Baş Etmek

Öncelikle stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak da kronik yorgunluk sendromu ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için uygulanması gereken temel kurallardır. Ayrıca uyku ritmine dikkat etmek gereklidir. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak , hoşa giden konuları düşünmek veya hoşlandığınız bir filmi seyretmek, düzenli bir uykuyu sağlayabilir. Alkol ve sigarayı azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir.

Mümkünse iş yoğunluğunu azaltmak, sorumlulukları paylaşmak veya kısa süreli iş ortamından uzaklaşmak faydalı olabilir. Yoga ve meditasyonun da yararlı olduğu ifade ediliyor. Ayrıca mutlaka doktor kontrolünde olmak kaydıyla belirli süre için vitamin ve mineral takviyesi önerilir.

Tedavide Neye Dikkat Etmeli?

Teşhisin konulması ve tedavinin planlanmasında multidisipliner bir yaklaşım şart. Yani, tedaviden başarılı sonuç alınabilmesi için psikiyatrist, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen, nöroloji ve endokrinoloji uzmanı ortak çalışması gerekiyor. Teşhis konulduğunda doktorlar hastayı yapması gereken egzersizler, çalışma temposu, beslenme alışkanlıkları, stresten arınma yöntemleri, yakınmaları arttıran ve azaltan faktörler konusunda bilgilendiriyor. Ardından şikayete yönelik tedavi yoluna gidiliyor.

 

 



SİTE İÇİ ARAMA
 
Reflü Tedavi Merkezi
 
EĞİTİMLERİMİZ
Kişilere yönelik

İnsan Kaynakları
Yöneticilerine Yönelik

İşadamlarına ve
Yöneticilere Yönelik

Sporculara Yönelik

Yuvalara Yönelik

Rehber Öğretmenlere Yönelik Eğitimler

Okullara ve Öğretmenlere Yönelik
Eğitimler

Psikoloji Uygulama Eğitimleri

Meslek İçi Eğitimler

Özel Hizmetler

Seminerler
   1)Çocuklara Yönelik
   2)Gençlere Yönelik
   3)Yetişkinlere Yönelik
   4)Aile ve Evlilik
   5)Cinsellik Seminerleri
 

ACİL DESTEK HATTI
0533 544 02 75
0212 292 09 49

Bebek Psikolojisi
Çocuk Psikolojisi
Gençlik Psikolojisi
Okul Sorunları
Aile Sorunları
İşyeri Sorunları
Yaşam Kalitesi
Özel Yaşam
Pratik Çözümler
Hayatı Kolaylaştırma Cinsel Danışma
 

İŞTE OLUMSUZ DUYGULARLA BAŞ ETMENİN YOLLARI

 

İNTERNET BAĞIMLISI MIYIM?

 

KRONİK YORGUNLUK

 

POLİTİK OLABİLİRMİSİNİZ?

 

DUYGUSAL ZEKA TESTİ

 

ERKEK CİNSELLİĞİ

 

KLASİK EĞİTİMLERİMİZ

 
 

FİRMALAR İÇİN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Bebek Firmalarına: BEBEK PSİKOLOJİSİ CALL CENTER'I

Çocuk Fırmalarına: ÇOCUK PSİKOLOJİSİ CALL CENTER'I

Gençlik Firmalarına: GENÇLİK PSİKOLOJİSİ CALL CENTER'I  Tüm Firmalara: PSİKOLOJİK DESTEK CALL CENTER'I

 
 
 
 
 
 
 
 
 

AYIN EĞİTİMLERİ

 
 

KURUMSAL EĞİTİMLER "İnsan Kaynakları"

Kişiliğimiz ve İşimiz
İşte İletişim Becerileri
Girişimcilik Ruhu
İşyerinde Yaratİcİlİk
İş ve Aile İlişkilerimiz
İş ve Çocuklarİmİz
İşte Başarİ
İşte Mutluluk
İşte Performans
İşte Motivasyon
İşte Kendini Yenileme
İşyerinde Stres
 

ÖZEL EĞİTİMLERİMİZ